Samen met een gids bezoek je de archeologische site van de Duinenabdij én het bijhorende museum.

Om ons in te beelden hoe het in de middeleeuwen eraan toe ging, is het belangrijk om even stil te staan bij de tijdsgeest van toen. Welke ambachten waren er bijvoorbeeld en welke rol was er weggelegd voor vrouwen, kinderen? Wat waren de meest voorkomende doodsoorzaken? Geloof speelde een zeer grote rol, dat leren we bijvoorbeeld uit de kruistochten, maar ook uit het geloof in het hiernamaals.

Je ontdekt hoe de machtige Cisterciënzerabdij uit de grond rees en hoe bidden en werken – ora et labora - de rode draad vormden in een monnikenbestaan. Ook de verschillende taken binnen de abdij komen aan bod. We loeren ook eens uit curiositeit in de kookpotten en kruiken van de Duinheren en zullen in het oog krijgen dat er ook af en toe ruimte was voor ontspanning! Een van de bekenste abten was Idesbald. Rond zijn figuur ontstond een grote devotie, waar je gids alles over zal vertellen.

Heel diverse collectiestukken brengen ons wel heel dichtbij het leven van de monniken, waaronder heel wat intrigerende archeologische vondsten. Ook de kortfilm ‘Ten Duinen’ van Stijn Coninx helpt ons inlevingsvermogen, net als het indrukwekkende grondplan van de abdij dat Pieter Pourbus schilderde in de 16de eeuw. Eens je buiten tussen de oude muuropstanden wandelt en de verschillende ruimtes ontdekt, leg je pas echt de link met het schilderij.

Deze rondleiding is een klassieker in ons aanbod, een aanrader! Je kan die boeken in het Nederlands, Frans of Engels. 

Praktisch:

  • € 70 per gids + betaling toegangstickets
  • 1 gids per 20 personen
  • Duur: 2 uur
  • Aanvraag: liefst minimum 3 weken op voorhand.

Reserveer 'Leven in de middeleeuwse Duinenabdij'