Zes erfgoedpartners waaronder het Abdijmuseum sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden n.a.v. Erfgoeddag een digitale scheurkalender, speciaal voor leerkrachten en leerlingen uit het lager onderwijs. Foto’s en afbeeldingen maken het erfgoed op een speelse manier toegankelijk.
Het thema ‘Van boer tot bord’ is niet lukraak gekozen. De partners verenigen immers heel wat erfgoedspelers en collecties rond landbouw en het plattelandsleven. Die collecties zijn heel omvangrijk, wat maakt dat het voor leerkrachten niet makkelijk is om in deze databanken hun weg te vinden. Dankzij het format van de scheurkalender worden beeldcollecties behapbaar gepresenteerd.
Maar vooral biedt het thema kinderen de gelegenheid om te ontdekken waar het eten op hun bord vandaan komt; en dat dat vaak het resultaat is van hard werk. De scheurkalender ‘Van boer tot bord’ geeft kinderen een historische kijk op het boerenleven en het productieproces van brood, melk, eieren, fruit, groenten, vlees en vis. Door de opdrachten die bij de afbeeldingen horen, worden ze uitgenodigd om zelf linken te leggen met hun eigen leefwereld.
De digitale scheurkalender is een platform ontwikkeld door Museum Kröller-Müller (NL), bedoeld voor het digitale schoolbord in de klas. Leerlingen kunnen zo op een speelse en vooral laagdrempelige manier kennismaken met erfgoed, kunst, cultuur ... Het is de bedoeling dat de leerkracht de scheurkalender inzet als ‘cultuursnack’ of prikkelend tussendoortje in de klas dat je op elk moment kan bekijken, los van leerstof of uitstap, of net als introductie daarop. Omdat de scheurkalender wordt opgebouwd met afbeeldingen en foto’s, staan kijkopdrachten centraal. Maar doorgaans worden er reflectievragen, spelletjes of creatieve opdrachten aan gekoppeld.
Ondertussen zijn er meer dan 25 scheurkalenders terug te vinden op dit platform; elk rond een specifiek thema. Eerder werd er vanuit Vlaanderen de scheurkalender ‘Erfgoed: steengoed!’ aan toegevoegd. Nu volgt dus de tweede in de rij: ‘Van boer tot bord’.
Deze scheurkalender is een samenwerking van Abdijmuseum Ten Duinen, Cultuuroverleg Ijzervallei, Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek Borgloon, Intergemeentelijke samenwerking Viertoren, Centrum Agrarische Geschiedenis en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
Met dank ook aan Artinflanders.be.
Bekijk de kalender ‘Van boer tot bord’