Abdijmuseum Ten Duinen
Nieuws

NAVIGO Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen krijgen respectievelijk 298.000 en 258.000 euro jaarlijkse werkingssubsidies van de Vlaamse Overheid voor de periode 2024-2028. In de huidige beleidsperiode was dit goed voor 120.000 euro per jaar per museum. Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen voor Cultuur Stéphanie Anseeuw zijn zeer blij met deze waardering.

“Waardering voor geleverde inspanningen”

Om de vijf jaar moeten de erkende musea een beleidsplan indienen bij het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid. Op basis daarvan kunnen ze als collectiebeherende instelling deze subsidies toegekend krijgen. Dat die ondersteuning voor de komende beleidsperiode 2024-2028 meer dan verdubbelt voor beide musea, is fantastisch nieuws voor het erfgoed waar ze zich voor inzetten. In dezelfde subsidieronde kregen 79 organisaties in totaal 51.537.000 euro subsidies toegekend, wat een stijging is van 18 miljoen euro. Vlaanderen investeert in de cultureel erfgoedorganisaties waaronder de Koksijdse musea, dat ziet ook burgemeester Marc Vanden Bussche. “Dit is een fijne waardering van Vlaanderen voor de inspanningen die de gemeente levert om de werking van beide gemeentelijke musea op niveau te houden”, vertelt een fiere burgervader. Ook schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw bevestigt dat de subsidies een pluim zijn voor het harde werk van beide musea, die ook heel wat vernieuwingen in petto hebben. “Zo zal NAVIGO in september 2024 openen met een volledig vernieuwd museum en krijgt ook het Abdijmuseum een uitbreiding op Ten Bogaerde.”

“Voorbeeldwerkingen immaterieel erfgoed & onderzoek”

Op 21 juni werden de definitieve adviezen gepubliceerd voor de periode 2024-2028.  Beide musea schreven een beleidsplan dat voldoet aan de vele voorwaarden en klemtonen die vooropgesteld worden, waardoor ze nu een jaarlijkse werkingssubsidie toegeschreven kregen.

Bij NAVIGO Visserijmuseum wordt o.a. de werking rond het immaterieel cultureel erfgoed, zoals het dossier van de garnaalvisserij te paard, als positief geëvalueerd. De grote verwevenheid van het museum met de cultureel-erfgoedgemeenschap van de visserij blijft een voorbeeld voor de sector.