Expo

Na de razend populaire Playmobil expo over abt Idesbald in 2017 heeft Ten Duinen opnieuw de smaak te pakken om met dit fantastische speelgoed aan de slag te gaan. Deze keer komt de spannende geschiedenis van de Duinenabdij op Ten Bogaerde aan bod!  

Een plek vol geschiedenis 

Stap binnen in een wereld vol intriges en opwinding uit de turbulente tweede helft van de 16de eeuw, een tijd waarin de Westhoek gebukt ging onder religieuze onverdraagzaamheid en gewelddadige conflicten.... 

Ontdek en beleef deze periode op Ten Bogaerde zelf, waar de abdijgemeenschap onder de aartshertogen terug haar vleugels uitsloeg. Van de late 16de eeuw tot de inbeslagname van het abdijdomein onder de Franse Revolutie, ... Deze reis door de tijd wordt nog betoverender door de kleurrijke diorama’s in Playmobil®. Een onvergetelijke ervaring voor families. 

De verwoestende Beeldenstorm 

Herbeleef de woelige periode vanaf de Beeldenstorm; de protestantse overheersing, waarbij de monniken moesten vluchten en de abdij in een ruïne veranderde. Na de herovering van Veurne herrees in 1596 een nieuwe abdij op Ten Bogaerde.  De monniken bouwden er de kerk, waar de tentoonstelling loopt.  

Ontdek hoe de vrede terugkeerde onder de aartshertogen Albrecht en Isabella en hoe de abdij haar eigen heilige, abt Idesbald, voortbracht. Zijn erfenis leeft voort in Koksijde en Brugge, waar de Duinenabdij naartoe verhuisde. 

Maar de geschiedenis stopt niet. De Franse Revolutie betekende misschien het einde van deze abdij, maar niet van de volksdevotie. En de gemeente Koksijde transformeerde Ten Bogaerde, de vroegere abdij tot culturele hotspot... 

Praktisch:

  • Op locatie (!) Kerkschuur Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10 Koksijde
  • De exporuimte is zeer moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers: enkel een trap brengt je naar de exporuimte op de eerste verdieping, waarvoor onze excuses.
  • De expo is gratis. Geen reservatie nodig.
  • Openingstijden: nog tot en met 29 september.  Zomervakantie afgestemd op Kunstencentrum Ten Bogaerde: open di-zon 10 tot 18.00. Maand september: open van di – za van 14- 18.00 u / zon 10 – 18.00 u. Altijd op maandag gesloten.