Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.
Geschiedenis van het schilderij
Hoewel we het raden hebben naar de kunstenaar, weten we toch heel wat over het schilderij. Zo weten we wel dat het portret dateert uit 1914. Het is namelijk een kopie van een originele tekening door J. Ducq in 1822, waarbij de 71-jarige monnik zittend afgebeeld wordt met in de hand een gebedsboek. Onderaan luidt de vertaling van het tekstbordje: "Heer Nicolaas de Roover, laatste overblijvende van de abdij Ten Duinen, gaf ons dit klooster (De karmelietessen planden in 1830 een nieuw klooster en De Roover betaalde daartoe volgens de kloosterkroniek 20.000 fr., n.v.d.r.), ingericht op 06 maart 1833. Dezelfde dag droeg de eerwaarde heer er het Heilige Sacrament op en dat was van zijn leven het laatst. Dit schilderij stelt hem voor op 71-jarige leeftijd."
Toestand en Restauratie:
Bij de aankoop van het schilderij, was de verflaag van het schilderij in een slechte staat en werd er beslist om deze zo snel mogelijk te laten restaureren. Dit was nodig zoals je kan zien op de foto. De opdracht van de restauratie werd gegund aan de firma Art Salvage, die het schilderij eind augustus kwam ophalen. Eerst werden het schilderij en de lijst behandeld tegen houtworm. Daarna volgde onder andere fixatie van de loskomende verflaag en het verwijderen en opnieuw aanbrengen van het vernis. Ook voor een nieuw ophangsysteem werd gezorgd. Het eindresultaat oogt veel levendiger en frisser dan voorheen. Sinds midden december is het schilderij terug in het Abdijmuseum, dat het werk digitaal zal ontsluiten via de online erfgoedbank Erfgoedinzicht.be. Uiteraard zal het in de toekomst ook tentoongesteld worden, bijvoorbeeld tijdens tijdelijke expo’s.