Archeologiedagen 2024

Op zaterdag 25 & zondag 26 mei

Wil je even voelen wat het is om archeoloog te zijn? Tijdens de Archeologiedagen zet het Abdijmuseum deze avontuurlijke job in de kijker. Je botst samen met het hele gezin op allerlei taken die een echte archeoloog kan voorhebben op een dagdagelijkse werkdag. Klaar? Focus!! Let’s GO!!!

Op zondag 26 mei

Tijdens de Archeologiedagen organiseert de vriendenkring van Abdijmuseum Ten Duinen - de Familiares de Dunis - een lezing door gemeentearcheoloog van Koksijde en wetenschappelijk medewerker van Abdijmuseum Ten Duinen: Alexander Lehouck

Deze zondag 26 mei vindt het Belgisch Kampioenschap junioren voor mannen en vrouwen plaats in Koksijde. Leve de koers! Maar hou hiermee rekening als je naar het museum komt. Hier vind je het parcours en de tijdstippen. 

NIEUW in het Abdijmuseum

Vanaf zaterdag 30 maart

Een museumbezoek met de allerkleinsten kan tof zijn! Dat bewijzen paard Abby en ridder Eddy. Niet aankomen??? Vooral wel aankomen! Dat is de boodschap van dit peuter -en kleuterparcours.

Op dinsdag 11 juni

70 jaar al staat de Zuid-Abdijmolen te pronken in Koksijde! En dat is niet de enige reden waarom 2024 een mijlpaal is voor de erfgoedparel.

Op zaterdag 8 juni

Toerisme voor autisme komt met Come AUT & Play naar Abdijmuseum Ten Duinen: een activiteit voor jonge gezinnen!

Activiteiten vriendenkring Abdijmuseum

2024 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je ook meer info over hoe je een lidkaart kan bekomen.

Expo's & Themaopstellingen

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Wie waren die Merovingen die er 1300 jaar terug leefden? Een themaopstelling met archeologische vondsten & bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen.

Niet te missen

Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken. Welkom!

Tijdens schoolvakanties.

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Ontdek er o.a. een vaste collectie kunstwerken gemaakt door wijlen Walter Vilain.

Vast in ons aanbod

Onze directeur Dirk Vanclooster legt het uit in dit filmpje!

Bidden en werken. Ora et labora. De monniken konden er niet onderuit. Maar laat ons eerlijk zijn: de boog moest ook niet altijd gespannen staan! Op het grondplan van de abdij dat Pieter Pourbus schilderde in de 16de eeuw, zijn duidelijk een bolle-, kaats- en kegelbaan te zien. Het museum heeft ze nagemaakt en je kan er je naar hartelust op amuseren!

Op zoek naar een origineel cadeau of een tastbare herinnering na je bezoek aan het Abdijmuseum? In onze museumshop vind je een breed aanbod voor jong en oud!

Aanbod rondleidingen voor volwassenen & scholen.

De museumPASSmusées is razend populair. Het Abdijmuseum is heel fier dat het bij één van de meer dan 200 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

Na verschillende eeuwen is er opnieuw een brouwerij op Koksijdse abdijgrond! Ontdek de nieuwe parel op de historische locatie Ten Bogaerde. Waar geschiedenis, cultuur en smaken botvieren. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het museum.

Deze mooie fietstocht verkent in ongeveer 30 km de streek tussen Koksijde en Veurne. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, waar de tocht start en eindigt. 

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Eind 2020 ontwikkelden we in volle coronatijd een smartphonewandeling. Deze spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen kan je vandaag nog steeds vinden op onze abdijsite!

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Voor tieners en hun ouders.

Op zoek naar een unieke locatie voor je vergadering, lezing of feest? Ontdek hier de voorwaarden.