Winter 2023/2024

Op woensdag 13 en vrijdag 15 december.

Het Abdijmuseum zet de spotlights op zijn shop! Welkom op ons 'Christmas shopping event'!

Op woensdag 27 december.

Welkom op onze vertelwandeling 'Toen de dieren nog spraken'. Er is een wandeling voor gezinnen en eentje voor volwassenen! Deze editie halen we spannende verhalen naar boven uit de bibliotheek van de Duinenabdij: vertelsels die de Duinheren ongetwijfeld kenden!

Op donderdag 28 december.

Claribel Clarinet Choir is een bekende naam in de klarinetwereld. Wijlen Guido Six richtte het op en de traditie wordt prachtig verder gezet door een groep fantastische muzikanten. Voor dit kerstconcert komt de groep in een kleinere bezetting met muzikanten uit o.a. Koksijde!

Op woensdag 27 december & 3 januari.

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen . Reserveer hier je ticket.

Op donderdag 4 januari.

‘Les Saxes en Sable’ brengt een nieuwjaarsconcert in het Vanneuvillehuis: een enthousiast en debuterend saxofoonkwartet geworteld in de duinen van De Panne-Koksijde.

Op vrijdag 29 december

Tijdens deze workshop begeleidt Selien Van den Berghe van Studio Mood jullie om samen een kandelaar uit luchtdrogende klei te maken. Je kiest ook een mooie bijpassende kaars die prachtig zal staan in je kaarsenhouder! We inspireren ons op kaarsenhouders uit de collectie van de Duinenabdij.

Op vrijdag 5 januari

Het Abdijmuseum houdt een workshop rond de prachtige kunst in de Duinenhandschriften. Wil je eens in de schoenen staan van een middeleeuwse boekkunstenaar die meehielp met het versieren van prachtige en unieke handschriften?

Herfst 2023

Op zondag 26 november.

Samen met gemeentearcheoloog Alexander Lehouck spreken we af in Ten Bogaerde. Deze parel was vroeger een uithof van de Duinenabdij. Ontdek welk boeiend onderzoek er reeds gebeurd is op de site en haar gebouwen.

Expo's & Themaopstellingen

Goed nieuws: onze themaopstelling uit 2022 kan je ook in 2023 verder bezoeken.

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Wie waren die Merovingen die er 1300 jaar terug leefden? Een themaopstelling met archeologische vondsten & bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen.

Nog tot eind 2023.

Eind mei 2023 blies Abdijmuseum Ten Duinen 20 kaarsen uit! Om die bijzondere verjaardag te vieren, nemen we je mee terug in de tijd. In het museum kan je vanaf 27 mei nog het hele jaar terugblikken op twee decennia wetenschappelijk onderzoek, evenementen, expo's... En kijken we al eens naar wat de toekomst brengt voor Ten Duinen.

Niet te missen

Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken. Welkom!

Tijdens schoolvakanties.

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Ontdek er o.a. een vaste collectie kunstwerken gemaakt door wijlen Walter Vilain.

Vast in ons aanbod

Onze directeur Dirk Vanclooster legt het uit in dit filmpje!

Bidden en werken. Ora et labora. De monniken konden er niet onderuit. Maar laat ons eerlijk zijn: de boog moest ook niet altijd gespannen staan! Op het grondplan van de abdij dat Pieter Pourbus schilderde in de 16de eeuw, zijn duidelijk een bolle-, kaats- en kegelbaan te zien. Het museum heeft ze nagemaakt en je kan er je naar hartelust op amuseren!

Op zoek naar een origineel cadeau of een tastbare herinnering na je bezoek aan het Abdijmuseum? In onze museumshop vind je een breed aanbod voor jong en oud!

Aanbod rondleidingen voor volwassenen & scholen.

De museumPASSmusées is razend populair. Het Abdijmuseum is heel fier dat het bij één van de meer dan 200 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

Na verschillende eeuwen is er opnieuw een brouwerij op Koksijdse abdijgrond! Ontdek de nieuwe parel op de historische locatie Ten Bogaerde. Waar geschiedenis, cultuur en smaken botvieren. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het museum.

Deze mooie fietstocht verkent in ongeveer 30 km de streek tussen Koksijde en Veurne. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, waar de tocht start en eindigt. 

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Eind 2020 ontwikkelden we in volle coronatijd een smartphonewandeling. Deze spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen kan je vandaag nog steeds vinden op onze abdijsite!

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Voor tieners en hun ouders.

Op zoek naar een unieke locatie voor je vergadering, lezing of feest? Ontdek hier de voorwaarden.