Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vrijdag 24 november: enkel museum open en niet de abdijsite door de hevige wind

De weersvoorspellingen voor vrijdag 24 november geven aan dat er hevige windstoten zullen zijn. Dat betekent dat de abdijsite niet open mag, voor de veiligheid van de bezoekers. Het museum blijft uiteraard wel toegankelijk!

Lees meer

Terugblik: 20 jaar Abdijmuseum Ten Duinen

Nog tot eind 2023.

Eind mei 2023 blies Abdijmuseum Ten Duinen 20 kaarsen uit! Om die bijzondere verjaardag te vieren, nemen we je mee terug in de tijd. In het museum kan je vanaf 27 mei nog het hele jaar terugblikken op twee decennia wetenschappelijk onderzoek, evenementen, expo's... En kijken we al eens naar wat de toekomst brengt voor Ten Duinen.

Lees meer

Activiteiten 2023 vriendenkring 'Familiares de Dunis'

2023 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je ook meer info hoe je een lidkaart kan bekomen.

Lees meer

No cash: vergeet je bankkaart niet wanneer je het museum bezoekt!

Sinds 1 juli kan je in het museum niet meer met cash geld betalen. Enkel nog contactloos met bankkaart of Payconiq. Zowel aan de ticketbalie als in ons museumcafé. Enkel in de museumshop en in de Zuid-Abdijmolen is betalen met cash wel nog mogelijk. 

Lees meer

Op zondag 26 november.

Samen met gemeentearcheoloog Alexander Lehouck spreken we af in Ten Bogaerde. Deze parel was vroeger een uithof van de Duinenabdij. Ontdek welk boeiend onderzoek er reeds gebeurd is op de site en haar gebouwen.

Op woensdag 13 en vrijdag 15 december.

Het Abdijmuseum zet de spotlights op zijn shop! Welkom op ons 'Christmas shopping event'!

Je bent ouder van een prikkelgevoelig kind? Of je kan zelf niet goed tegen lawaai en drukte? Dan stap je niet zomaar een museum binnen. Vooral tijdens die bedrijvige dagen raken de zintuigen sneller overspoeld. Daar bedachten we met Abdijmuseum Ten Duinen een oplossing voor.

 

De indoor virtual reality beleving 'Ten Duinen @1490' werd op 13.09.2023 buiten gebruik gesteld. De hoge kost voor een update van de hardware en een herwerking van de in 2017 opgestarte interactieve VR-beleving gaf de doorslag bij het nemen van deze moeilijke beslissing. De online 360°-beelden uit de VR-beleving blijven wel behouden en kan je buiten op de abdijsite nog steeds zien aan de hand van een QR-code.

Onze kerstplanning

Hier kun je meer informatie vinden over onze kerstplanning.

Blog

Walvisvangst in de middeleeuwen zorgde ervoor dat de Noord-Atlantische grijze walvis en de noordkaper, uitstierven in de oostelijke Noord-Atlantische oceaan.

Nieuws

NAVIGO Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen krijgen respectievelijk 298.000 en 258.000 euro jaarlijkse werkingssubsidies van de Vlaamse Overheid voor de periode 2024-2028. In de huidige beleidsperiode was dit goed voor 120.000 euro per jaar per museum. Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen voor Cultuur Stéphanie Anseeuw zijn zeer blij met deze waardering.

Het middeleeuwse archief van de Duinenabdij en haar schitterende kaartboeken: dat zijn de onderwerpen die in het nieuwe Jaarboek van het Abdijmuseum aan bod komen. Prachtig om te zien, maar vooral interessant om mee te werken.