Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

NIEUW: Hop on / Hop off Huifkartocht - zomer 2024

Van 9 juli t.e.m. 25 augustus. Niet op maandagen

Ontdek Koksijdse erfgoedparels samen met één van de paardenvissers!

Lees meer

Playmobil® expo Ten Bogaerde: 'De Comeback van de Duinheren'

Nog tot en met zondag 29.09.2024

Op locatie: in Ten Bogaerde

Na de razend populaire Playmobil expo over abt Idesbald in 2017 heeft Ten Duinen opnieuw de smaak te pakken om met dit fantastische speelgoed aan de slag te gaan. Deze keer komt de spannende geschiedenis van de Duinenabdij op Ten Bogaerde aan bod!  

Lees meer

NIEUW: kleuters & peuters verkennen het museum met Abby & Eddy

Doorlopend te beleven in het museum.

Een museumbezoek met de allerkleinsten kan tof zijn! Dat bewijzen paard Abby en ridder Eddy. Niet aankomen??? Vooral wel aankomen! Dat is de boodschap van dit peuter -en kleuterparcours.

Lees meer

Hallo zomervakantie!

Ontdek hier wat er in de zomer allemaal in Ten Duinen te beleven valt.

Je bent ouder van een prikkelgevoelig kind? Of je kan zelf niet goed tegen lawaai en drukte? Dan stap je niet zomaar een museum binnen. Vooral tijdens die bedrijvige dagen raken de zintuigen sneller overspoeld. Daar bedachten we met Abdijmuseum Ten Duinen een oplossing voor.

 

We verwelkomen een heerlijke toevoeging aan onze museumshop - ambachtelijke pralines!

De indoor virtual reality beleving 'Ten Duinen @1490' werd op 13.09.2023 buiten gebruik gesteld. De hoge kost voor een update van de hardware en een herwerking van de in 2017 opgestarte interactieve VR-beleving gaf de doorslag bij het nemen van deze moeilijke beslissing. De online 360°-beelden uit de VR-beleving blijven wel behouden en kan je buiten op de abdijsite nog steeds zien aan de hand van een QR-code.

Blog

Museumverhalen

In 1553 werd onder abt Robrecht de Clercq een cruciale beslissing genomen: de benoeming van een 'coadjutor' of vice-abt, die een belangrijke rol speelde in de bestuurlijke geschiedenis van de Duinenabdij...

Museumverhalen

De ‘bouwabten’ hadden grootse plannen voor de Duinenabdij. Robrecht de Clercq (1519-1557) is één van hen. Volgens hem was vooral het interieur van de abdijkerk toe aan vernieuwing. Zo liet hij onder andere een splinternieuwe sacramentstoren oprichten...

Het Abdijmuseum bezit een omvangrijke collectie van tegels. Met afbeeldingen van klauwende leeuwen, bloemmotieven en zelfs draken spreken die enorm tot de verbeelding. Prachtig versierd! Ook wapens van abten werden afgebeeld op tegels, zoals het geval was bij Robrecht de Clercq (1519-1557).