In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.
Majolica of maiolica is in de oorspronkelijke betekenis een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tin-glazuur. De bekendste vorm hiervan is de mediterraanse en dan vooral de Italiaanse majolica. Oorspronkelijk zou de naam afkomstig zijn van de middeleeuwse Italiaanse naam voor het eiland Mallorca in Spanje omdat Italiaanse schrijvers zoals Dante naar het eiland verwezen als ‘Maiolica’.
Dit soort aardewerk ontwikkelde zich in andere landen tot onder andere faience (vooral in Frankrijk), Delfts blauw (in Nederland, uiteraard, alsook English delftware in Engeland) en in Mexico tot talavera.
Dit boek is een waardevolle bron die de geschiedenis van de productie en het gebruik van Majolica beschrijft, alsook de geschiedenis van het verzamelen ervan. Een interessante aanvulling voor onze museumbibliotheek! Het bevat honderden foto's van authentieke Majolica uit de gloriejaren en catalogi van reproducties uit de negentiende en twintigste eeuw, waardoor de lezer het ‘hele plaatje’ te zien krijgt en de vele vervalsingen van majolica hem/haar niet langer voor de gek zullen houden.
Wie meer te weten wilt komen over deze tegels kan een selectie digitaal raadplegen via de website (Collectie Online | Abdijmuseum Ten Duinen) of ze ter plaatse aanschouwen in het museum. Ook in ons jaarboek ‘Novi Monasterii Vol. 5 (2006)’ gaat onderzoekster Claire Van Nerom dieper in op deze materie.