Je bent ouder van een prikkelgevoelig kind? Of je kan zelf niet goed tegen lawaai en drukte? Dan stap je niet zomaar een museum binnen. Vooral tijdens die bedrijvige dagen raken de zintuigen sneller overspoeld. Daar bedacht Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde-Oostduinkerke een oplossing voor.

Samen met de vereniging Toerisme voor Autisme werkte het museum een gratis visueel stappenplan uit voor prikkelgevoelige mensen. Zodat ook zij in alle rust kunnen genieten van hun bezoek aan het Abdijmuseum en de archeologische site errond, waar ook de Zuid-Abdijmolen staat.

Visueel stappenplan
Het nieuwe visuele stappenplan biedt mensen een duidelijk overzicht van wat ze tijdens hun bezoek aan het museum kunnen verwachten. Het bevat een heleboel gedetailleerde foto’s en beschrijvingen van zowel de weg naar het Abdijmuseum als de museumopstelling zelf. Een handige leidraad waarmee ouders, begeleiders en leerkrachten van kinderen of mensen met ASS hun bezoek perfect kunnen voorbereiden. De bundel is gratis downloadbaar via de website van Toerisme voor Autisme.

Extra opleiding onthaalpersoneel
Wie op zoek is naar extra informatie klopt trouwens ook aan bij het onthaalpersoneel van het Abdijmuseum. Zij kregen een professionele opleiding van klinisch psychologe Sien Depoortere. Daardoor kunnen ze mensen met een autismespectrumstoornis nog beter bijstaan tijdens hun bezoek aan Koksijde-Oostduinkerke en de verschillende bezienswaardigheden in de badstad.
 
Beste dag voor een prikkelarm bezoek
Abdijmuseum Ten Duinen raadt prikkelgevoelige mensen aan om hun bezoek op een vrijdag buiten de schoolvakanties te plannen. Dan zijn er doorgaans het minst andere gasten aanwezig. In het museum komen bezoekers vanalles te weten over de machtige Duinheren. Tijdens de middeleeuwen heersten die vanuit de indrukwekkende Duinenabdij over een gigantisch grondgebied.
 
De permanente collectie van Abdijmuseum Ten Duinen bevat heel wat authentieke objecten die tijdens archeologische opgravingen in Koksijde-Oostduinkerke werden gevonden. Buiten struinen bezoekers tussen de ruïnes van de oude abdij.

Online bezoek reserveren
Je plant je bezoek makkelijk via deze website van het Abdijmuseum. Hier reserveer je je tickets en vind je heel wat praktische informatie. Onze website geeft niet alleen een overzicht van de ticketprijzen en openingstijden. Ze biedt ook een antwoord op de meest gestelde vragen en ze bundelt alle evenementen die in en rond het museum plaatsvinden. Nog via onze webstek boek je een rondleiding en raadpleeg je alle toegankelijkheidsinfo. Je vindt er ook verschillende toeristische tips over Koksijde-Oostduinkerke.