Abdijmuseum Ten Duinen
Collectie

Enkele jaren geleden dook op een buitenlandse veiling een gedenkpenning aan abt Bernard Campmans op. Een alerte verzamelaar uit Vlaanderen kon het stuk verwerven. Samen met het Abdijmuseum onderzocht en publiceerde hij de geschiedenis. Toen hij een herbestemming zocht voor een deel van zijn collectie, kreeg Koksijde voor de penning uit 1642 de eerste kans. Zo is de collectie van het Abdijmuseum verrijkt met een uniek stuk, dat herinnert aan “de tweede stichter van de Duinenabdij”.

Bernard Campmans heeft als abt (1623-1642) de Duinenabdij een nieuwe richting uitgestuurd. Quasi onmiddellijk vond hij de vermeende kist met de stoffelijke resten van abt Idesbald en dat leidde tot een devotie voor de “eigen heilige” van de cisterciënzerabdij. Met de bisschop van Brugge kwam hij tot een akkoord over de overname van de bezittingen van de wegkwijnende dochterabdij Ter Doest. En in 1627 verhuisde hij de gemeenschap van Ten Bogaerde (nu Koksijde) naar Brugge, waar een nieuwe, indrukwekkende abdij gebouwd werd, het huidige Grootseminarie Ten Duinen.

Dat de abt in de herinnering bleef voortleven, verwondert niet. Hij bezat een cultureel netwerk, waardoor kunstenaars prenten en boeken aan hem opdroegen. We kennen portretten van hem, bij leven zowel als na zijn overlijden. En aan dat laatste herinnert ook de penning die het Abdijmuseum kon verwerven dankzij de verzamelaar die het stuk weer ‘thuis’ bracht.

De gedenkpenning kreeg al verdiende aandacht. In het 17de Jaarboek van het museum, gepubliceerd in 2018, werd het stuk voorgesteld. Het wordt er ook gekaderd, samen met andere memorabilia voor de grote abt. Voor meer inlichtingen verwijzen we graag naar die tekst.

Het stuk is gegoten in tin of een tinlegering en heeft een diameter van 6,2 cm - dat is verrassend groot. De ene kant toont het wapen van de abt met zijn leuze en zijn naam, de andere kant de sterfdatum, 20 december 1642. En dat biedt al meteen een correctie op  Campmans’ eigen graftegel, die het over een dag later heeft! Dankzij de rekeningen van de abdij weten we dat tinnenpotgieter Jacques de Cater het stuk vervaardigd heeft (wellicht in een oplage van zo’n 200 stuks) naar een ontwerp van Anthoine Bultynck, een bekende zilversmid en graveur bij de Brugse Muntslag. Vaklui uit de Reiestad, die al eerder samengewerkt hadden.

Voor het Abdijmuseum vormt de gedenkpenning een unieke aanwinst en een waardevolle herinnering aan een van de belangrijkste abten uit de lange geschiedenis van Ten Duinen.